Yücel Alkan

Temel Git Kavramları

Merhaba, bu yazımda sürüm kontrol sistemi olan Git'in temel kavramlarından bahsedeceğin. Öncelikle Git'in nasıl çalıştığını inceleyelim. Git yapısında üç önemli öğre bulunmaktadır. 

Working Directory: Çalışma dizinini yani klasörünü ifade eder. Projenize ait dosya ve klasörleri barındıran klasördür.

Stage Area: Geçiş bölgesidir. Git sisteminde projenizin kopyasını almak istediğinizde doğrudan depoya gönderilmez. Önce Stage Area adı verilen bir geçiş bölgesine gönderilir. 

Repository: Projenize ait kopyaların yani yedeklerin tutulduğu depodur. 

Git'in çalışma yapısına göre projenize ait almış olduğunuz kopyalar doğrudan depoya gönderilmez. Önce Stage Area adı verilen bir geçiş bölgesine gönderilir. Daha sonra farklı bir komutla depoya eklenir. 

Add: Proje klasöründe yapılan değişiklikleri Stage Area yani geçiş bölgesine ekleme işlemidir. 

Commit: Stage Area'da bulunan değişikliklerin Repository yani depoya eklenmesi işlemidir. Daha net bir ifadeyle projenize ait yedek alma işleminin gerçekleştirilmesidir. 

Checkout: Proje geliştirme sürecinde aldığımız yedekler yani sürümler arası geçiş yapma işlemi için kullanılır. Örneğin; bir Java projesi geliştiriyoruz ve "Sürüm 1", "Sürüm 2", "Sürüm 3" adında 3 tane yedeğimiz olsun. İşte bu sürümler arası geçiş yapabilmek için checkout komutu kullanılır. Belirtilen sürüme tamamiyle geçiş yapabildiğimiz gibi o sürüme ait herhangi bir dosyayı geri getirme imkânımız da bulunmaktadır. 

Push: Projenize ait değişikliklerin uzak sunucuya bildirilmesi işlemidir. Github, Gitlab gibi servisler Git ile birlikte çalışma özelliğine sahipler. Yani bilgisayarınızda oluşturduğunuz bir projeyi Git ile birlikte geliştirirseniz, push komutunu kullandığınız takdirde projenizde yer alan dosya ve klasörleri uzak sunucuya göndermiş olursunuz. 

Branch: Türkçesi dal demektir. Git sisteminin size sunduğu en büyük kolaylıklardan biri branch yani dallarla çalışabilmenizdir. Projenin ana dalı master olarak isimlendirilir. Siz master adı verilen bu ana daldan, yeni bir branch(dal) oluşturup proje geliştirmeye bu şekilde devam edebilirsiniz. Bu şekilde bir yol izlediğiniz takdirde yapacağınız işlemler master(ana dal)'ı etkilemez. Daha sonra yaptığınız değişiklikleri master ile birleştirme imkanına sahipsiniz. Bu sistem sayesinde bir projede birden fazla ekip üyesi kendi branch(dal)'larını oluşturup, projenin kendilerine düşen kısmını master'ı etkilemeyecek şekilde bitirip, en son aşamada branch ile master'ı birleştirme imkânına sahiptir. Bu işlemi aşağıdaki görsel üzerinden daha net anlamaya çalışalım. 

Şekilde de görüldüğü gibi projeyi geliştiren ekip üyeleri Master adı verilen projenin ana dalından yeni bir dal oluşturup, çalışmalarına Master'ı etkilemeyecek şekilde devam edip, daha sonra kendi branc'larını Master ile birleştirme imkânına sahiptir. 

Master: Yukarıda da bahsettiğim gibi projenin ana dalıdır. 

Merge: Türkçe'si birleştirmek demektir. Oluşturulan bir branh ile projenin ana dalı olan Master branch'ını birleştirmeye yarar. 

Status: Projeye ait dosya ve klasörlerin mevcut durumunu listeler. Yani proje klasörü ile geçiş bölgesi ve depo arasında farklılıklar olup olmadığını size bildirir. 

Bir sonraki yazımda temel git kavramlarından bahsedeceğim. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz. Hayırlı çalışmalar dilerim.

30.01.2021
9855
git
Yorumlar
Ahmet ÇEbi (15 Nisan 2024 - 13:44)
İçerik için teşekkür ederiz :D
Cevapla
Yorum Yapın